Paylaş :

Rize’de akarsu sporları meraklılarını buluşturan en ideal yer Fırtına Deresi  olarak öne çıkmaktadır.

Fırtına Deresi, Kaçkar Dağlarının Karadenize bakan yamaçlarından çağlayan derelerin birleşmesi ile oluşmuştur, bu nedenle Rize’deki akarsular içinde akarsu turizmi açısından en önemlisi sayılır. Ardeşen’in yaklaşık 2 km batısından Karadenize dökülen fırtına deresi 57 km uzunluğundadır. Çay ve meyva bahçeleri içerisinden, halen kullanımda olan tarihi taş kemer köprülerin altından akan fırtına, sadece heyecan ve spor için değil, Rize kültürünün kalbinden geçen bir seyahat içinde bulunmaz fırsatlar sunar. Rize- Ardeşen karayolundan, güneye çıkan karayolu takip edilerek 22 km sonra Çamlıhemşin’e ulaşılır. Çamlıhemşin’in yaklaşık 1 km güneyinden parkura başlanabilir. 5. km de iri kayalara dikkat edilmelidir, 7km, 8.km ve 9. km’lerde tehlike arz eden geçişler olduğu için suyun iyi incelenmesi gerekir. 12. km’de batı yönünde kalan yamaçtaki Duygulu Şelalesi başlı başına bir ziyaret noktasıdır. Parkuru Fırtına’a Karadeniz’e dökülmeden önce uygun bir yerinde bitirmek mümkündür. Yaklaşık 23 km süren parkur boyunca derenin yatağı çok taşlı olup, suyun debisine göre 3-4-5 zorluk derecesinde yerler vardır. Özellikle aşırı yağmurlar sonrası dikkat edilmelidir.

 

DAĞCILIK

 

Doğu Karadeniz dağ sıraları ile Türkiye’nin en yüksek zirvelerini sınırları içine alan kent, dağcılık sporu için bir cennet durumundadır. Bu sıradağların en yüksek zirvesi olan Kaçkar ( 3937 m), Türkiye’nin 4. yüksek dağıdır ve kuzey yüzünde biri Türkiye’nin 3. en büyüğü olan iki büyük buzul kütlesine sahiptir. Rize İlinin Erzurum-Artvin sınırını da teşkil eden Doğu Karadeniz Dağları, Verçenik Dağı ( 3709 m), Bulut Dağı (3562 m) ve Altıparmak Dağı 3492 m) gibi yüksek zirvelerle de anılırlar.

 

DOĞA YÜRÜYÜŞÜ

 

Rize turizminin en önemli turizm seçeneğidir. Doğa yürüyüşü en basitinden en zoruna kadar bütün fırsatları sunar. Bu anlamda Turizm seçeneği olarak doğa yürüyüşü ilimizde bir başkent konumundadır. Her mevsim  yapılabilecek bir aktivitedir, doğa yürüyüşü burada. Dinlenmek, spor yapmak, fotoğraf çekmek, kuş gözlemciliği ve botanik gibi bir çok ilgi alanını tek etkinliğin içinde yapabileceğiniz doğa yürüyüşleri için köy ve yayla yolları, patikalar ile pek çok alternatifler sunar.

 

HELİSKİ ( HELİKOPTERLE KAYAK)

 

Dünya’nın en heyecanlı doğa sporlarından biri olarak gösterilen heliski, yakın zamana kadar sadece İsviçre Alplerinde, Himalayalarda ve Kanada dağlarında yapılıyordu. 2004 yılından itibaren, Avrupalı kayak tutkunları için Kaçkar Dağlarına turlar düzenlenmeye başlandı. Ayder Yaylasında konaklayan kayakçılar ve snowboardçular helikopterle Kaçkar Dağlarının sarp tepelerine ulaşıyor ve dağların eteklerine doğru serbest stilde iniş yapıyorlar. Yalnızca profesyonel kayakçılar tarafından yapılan bu spor, özel malzemeler ve tecrübe gerektiriyor. Her yıl ocak-nisan aylarında yapılan heliski  Kaçkarların eteklerinde Ayder,  İkizdere ve Ovit ve diğer yüksek rakımlı bölgelerde kayak tutkunlarını buluşturmaktadır. Heliski sayesinde bölgede kayak sporunun geliştirilmesi noktasında önemli çalışmalar başlatılmıştır. Yılda yaklaşık 500 kayak sever heliksi kayak sporu yapmak için ilimize gelmektedir.

JEEP SAFARİ

 

İkizdere’den Fındıklı’ya, Rize yaylalarının eşsiz manzarası içinde, derelerin kenarından, adeta bir dantel gibi birbirine bağlı toprak ve yayla yollarında, şelalelerin  önünde serinleyerek  kısa sürede de olsa bulunduğunuz ortamdan uzaklaşarak doğa, tarih, kültür, kamp, yürüyüş gibi aktiviteleri bir arada yapabilme şansına sahip olacağınız doğayı yerinde keşfe çıkma olarak da tanımlanabilecek  bir turizm türüdür.