Paylaş :

Sivil toplum kuruluşları (STK’ların), toplumsal dayanışma, birlik, berberlik ve yardımlaşma alanında büyük bir rol üstlenmektedir. Binlerce yıllık bir medeniyetin mirasçıları olarak geçmişten günümüze kültürel değerlerimizi korumuş ve kuşaktan kuşağa aktarmışız, bunu yaparken de toplumsal ilişkilerimiz hep ön planda olmuştur. Bu ilişkilerimiz akrabalık, komşuluk, arkadaşlık, dostluk adı ne olursa olsun hep bir sosyal dayanışma ve yardımlaşma içinde olmuştur.

Günümüzde bu yardımlaşma dayanışma ve benzeri faaliyetlerin bir çatı altında toplandığı sivil toplum kuruluşları çok önemli bir görevi icra etmektedir. Insanların bireysel olarak yapamadıklarını birlikte yapabilmelerine imkân veren oluşumlardır. Birlikteliği, dayanışmayı ve gönüllülüğü temsil eder.

Sivil toplum demokratik bir toplumda hayati bir role sahip çünkü kamu sektörü ve özel sektörün yanında da sivil toplum “üçüncü sektör” olarak tarif ediliyor. Günümüze önemi gittikçe artan STK’larımız faaliyetleriyle birlikte önemli çalışmalara imza atmaktadır. Gelişmiş ülkelere baktığımız zaman gelişmişlik göstergelerinden bir tanesi de sahip olduğu STK’lardır. STK’lar yardımlaşma, kültürel değerlerin korunması ve gelecek kuşaklara taşınmasının önemli merkezleri haline gelmiştir.

Tarih boyunca farklı yerlerde farklı amaçlar için kurulmuş olan STK’lar ülkemize özellikle üstlendikleri sosyal roller dikkat çekici boyutlardadır. Toplumsal gelişmeler ve değişimlerden ortaya çıkan STK’lar zamanla toplumsal gelişmeleri ve değişimleri etkiler olmuştur.

Ülkemizde sivil toplumun kuruluşlarının büyük bir kısmını dernekler oluşturmaktadır. Dernekler arasında da hemşehri dernekleri hatırı sayılır bir orana sahiptir. Kültürel olarak hemşehricilik olgusuna oldukça önem veren bir toplumuz. Hemşehri derneklerimiz de özellikle göç den toplumların bir arada olma, kültürlerini yaşatma adına önemli çalışmalar yapmaktadır. Bizler her ne kadar doğduğumuz ve büyüdüğümüz topraklardan uzak olsak da hep bir memleket özelimi içinde olan insanlarız. Aslında hemşehri derneklerimiz bu memleket özlemini gidermek için kapsını çaldığımız mekanlardır. Doğduğu ve yaşadığı şehirden uzak olan insanların birbirine sahip çıkması, dayanışma ve birliktelik için de olması adına çok önemli işler yapmaktadırlar.